maanantai 23. marraskuuta 2020

Aikamatkailun alkeita Seurasaaressa

Nykyajan kalliomaalauksia

Vietimme lauantaina sudenpentujen kanssa nelisen tuntia Seurasaaressa Aikamatkailun alkeet -retkellä. Retki toteutettiin mahdollisimman koronaturvallisesti pienissä ryhmissä, jotka lähtivät porrastetusti kiertämään rasteja. Tässä iloksesi muutama rasti-idea hauskimmasta päästä:

Kalliomaalauksia kivikaudella

Tervetuloa kivikaudelle! Kivikausi oli aika, jolloin ei osattu vielä käyttää mitään metalleja, vaan työkalut ja muut tavarat tehtiin esimerkiksi kivestä, puusta, luusta tai eläinten nahoista. Kuitenkin jo kivikauden ihmiset osasivat tehdä taidetta.

Tässä näette kuvia suomalaisista vanhoista kalliomaalauksista. Ne on tehty punamullasta tehdyllä maalilla kallion pintaan. Maalauksiin on piirretty ihmisten tärkeinä pitämiä asioita, kuten esimerkiksi saaliseläimiä.

Teidän tehtävänne on tehdä kalliomaalauksia tälle kalliolle. Saat itse miettiä, mitä maalaat

Maalattiin siis kalliomaalauksia vesiväreillä kallioon. Vähän näpit palelivat raesateessa mutta hienoja tuli!

Atrainhommia Antiikin Kreikassa

Tervetuloa Antiikin Kreikkaan, 400-luvulle ennen ajanlaskun alkua! Muinaiset kreikkalaiset uskoivat monen erilaisen jumalan olemassaoloon, joista kullakin oli erilainen tehtävä. Jumalat asuivat Olympos-vuorella. Ylijumala Zeus oli myös taivaan ja ukkosen jumala. Muista jumalista ja jumalattarista esimerkiksi Artemis oli kuun jumalatar ja eläinten suojelija. Athene taas oli viisauden jumalatar ja Poseidon meren jumala.

Meren jumala Poseidonin kädessä kuvissa nähdään yleensä kolmikärkinen atrain. Teidän tehtävänne on näpertää itsellenne omat atraimet.

Lapset näpersivät tikuista omat kolmipiikkiset atraimet. Rastihenkilö kertoi lisäksi Kreikan taruja. 

Salaperäinen riimuviesti

Tervetuloa viikinkien aikaan 900-luvulle ajanlaskun alun jälkeen!

Minä olen viikinkineito Gudrun ja minulla on ongelma. Minun piti tavata poikaystäväni Harald täällä, mutta kun tulin paikalle, näin vain kaukaa, kuinka hän juoksi kiljuen tiehensä. Harald jätti minulle tällaisen riimuilla kirjoitetun viestin, mutta harmi kyllä meille tytöille ei ole opetettu lukemista. Osaisitteko te auttaa? Täältä lähistöltä saattaa löytyä jotain vinkkejä siihen, miten riimuja luetaan.

Lapset etsivät vihjeitä maastosta ja tulkitsivat niiden avulla viestin. Maastoon oli piilotettu seitsemän vihjettä, joissa oli riimu ja vastaava äänne samassa. Lopulta viestiksi paljastui "Varo karhua" eli Harald oli säikähtänyt karhua ja juossut karkuun.

Riimut, joita käytin mallina, löysin täältä.

Mustien limujen arvoitus

Tervetuloa vuoteen 1952! Tämä onkin ollut täällä Helsingissä melkoinen vuosi. Tiesittekö, mitä jännittävää kesällä tapahtui? (Olympialaiset.)

Olympialaisten yhteydessä Suomeen tuotiin uutta, erikoista juomaa Amerikasta: Coca-Colaa. Se on mustaa ja kuplivaa. Seuraavaksi saattekin kokeilla, tunnistatteko erilaiset mustat limut.

Lapset maistelivat eri kannuissa olevia limuja omista mukeistaan. Ryhmä arvasi, missä on mitäkin. Meillä oli neljä eri juomaa: Coca-Cola, Pepsi Max, Dr. Pepper ja Julmust. Tämä rasti oli viimeinen ja lapset todellakin nautiskelivat!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti