torstai 8. joulukuuta 2016

Joululahjavinkkejä partiolaiselle


Kiirettä, huisketta salaisuuskuisketta, siinäkö joulu on?

Ehdottomasti muun muassa siinä! On varmasti äärimmäisen epätrendikästä sanoa näin, mutta minusta joululahjojen keksiminen läheisille on vuodesta toiseen vain niin hurjan kivaa. Tässä yhtenä iltana juolahti mieleen muutama erityisesti partiolaisille sopiva joululahjavinkki, jotka ajattelin jakaa eteenpäin. Joukossa on sekä aineettomia että aineellisia ideoita. Toivottavasti niistä on iloa!

Aineetonta ja itse tehtyä


Kansallispuistopinna
Lintuja voi bongata mutta niin voi kansallispuistojakin. Anna partiolaiselle lahjaksi vierailu kansallispuistoon, jossa hän ei ole vielä käynyt! Tämä toimii kaikenikäisille partiolaisille - pitää olla melkoinen HC-partiolainen, että olisi jo käynyt kaikissa 39. puistossa. Bonuksena vuonna 2017 perustetaan uusi kansallispuisto Hossaan!

Uusi leikki
Opeta partiolaiselle hauska leikki, jota hän ei vielä tunne. Siinä vaiheessa, kun ponileikkiä on leikitty viikkokokouksissa aivan liian monta kertaa, partiolainen osaa todella ja vilpittömästi arvostaa uutta leikkiä.  Tämäkin lahjavinkki sopii kaikenikäisille aktiivipartiolaisille!

Merkkien ompeleminen partiopaitaan
Lupaus ommella kaikki paidasta puuttuvat merkit paikoilleen saa partiolaisen kuin partiolaisen silmiin kiitollisuuden kyyneleet. Vihje: tämä lahja sopii myös todella monelle partiolaisen äidille tai isälle!

Partiota kansien välissä


Nuotiotarinoita tai lyhyitä iltasatuja
Tämä lahjavinkki sopii erityisen hyvin partiojohtajalle. Retkillä, leireillä ja viikkokokousten loppuhiljentymisessä tarvitsee aina tarinan mutta sopivan löytäminen ei ole ihan helppoa. Hyvä tarina on kiinnostava ja sisältää jotakin ajatuksia herättävää, mutta se on myös lyhyt. Yhdelle kunnon tarinakirjalle lisää onkin varmasti tilaa partiojohtajan hyllyssä. Onnekasta tarinanmetsästystä!

Partioromaani
Partioaiheisia lasten- ja nuortenkirjoja on ilmestynyt suomeksi vaihtelevaan tahtiin 1920-luvun lopulta alkaen. Tunnetuin partioromaanien kirjoittaja oli nimimerkki Aaro Honka eli Einari Arohonka, joka kirjoitti koko liudan kirjoja hämeenlinnalaisten poikapartiolaisten hämmästyttävistä seikkailuista, mutta partiolaisia kohdataan monen muunkin kirjailijan teoksissa.  Pyydystä siis divarista tai kirpputorilta partiolaiselle lahjaksi partioromaani!

OEK-laulukirja
Tämä sinikantinen ja kierreselkäinen laulukirja kuuluu jokaisen tosipartiolaisen varustukseen, tai no ainakin luulisi kuuluvan. Suositusta laulukirjasta on tänä vuonna ilmestynyt jo 8. uudistettu painos, eli taas pääsee laulamaan uusia lauluja! Äläkä huolestu, Viidestoista yö on mukana tässäkin painoksessa. Laulukirjan voi tilata Olarin Eräkotkien verkkokaupasta.

Retkeilyvarusteita


Lakanapussi
Lakanapussi on kapea pussilakana, joka laitetaan makuupussin sisälle. Lakanapussi lämmittää ja suojaa makuupussia likaantumiselta. Helteisellä kesäleirillä tai saunomisen jäljiltä liian lämpimän kämpän ylälaverilla voi tarvittaessa nukkua vaikka pelkällä lakanapussilla. Silkkisiä ynnä muita lakanapusseja voi toki ostaa kaupasta, mutta sellainen on myös helppo ommella itse kaksinkerroin taitetusta lakanasta tai jostakin muusta mieluisasta materiaalista.

Tasku- tai otsalamppu
Onko partioperhettä, jossa olisi riittävästi taskulamppuja? Onhan se toki mahdollista, mutta kieltämättä taskulamput tuntuvat olevan kovin katoavaisia. Tämä on lahja, jonka uskaltaa ostaa sellaisellekin partiolaiselle, jonka kaappiin ei itse pääse kurkistamaan - siskonpoika tai veljentyttö, joka on partiossa, arvostaa kunnon taskulamppua aivan varmasti!

Kuksa
Se on näissä piireissä in. Aina. Vaikka ei olisikaan kevyt tai käytännöllinen.

Muuta mukavaa ja partiomaista


Luuppi
Luuppi eli luppi on suurennuslasi, jolla luontoon saa aivan uuden näkökulman. Luupin läpi männyn kaarna, jäkäläinen kallio tai vaikkapa sananjalan lehti muuttuvat suureksi seikkailuksi. Luonnon tarkkailija ei tarvitse luuppiin valoa ja sopiva suurennoskerroin on kuudesta kymmeneen. Esimerkiksi opetustarvikkeita myyvistä verkkokaupoista saa partiokäyttöön sopivan kestävän luupin.

Partiovyö
Oikein sopiva joululahja tuoreelle partiolaiselle tai pitempään mukana olleelle, jolta se vielä puuttuu. Partiovyön ei tarvitse välttämättä olla uusi - äidin, isän, tädin, mummon tai vaarin vanhan partiovyön kantaminen on oikea kunnia.

Vuoden luontokirja
WWF:n vuoden luontokirja 2016 Metsän salainen elämä on niin hieno kirja, että sen soisi löytävän tiensä oikein monen partiolaisen kirjahyllyyn!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti