perjantai 11. toukokuuta 2018

Veden elämä kiehtoo - ja kastelee


Retket ja leirit tapahtuvat usein veden äärellä ja veden elämä herättää uteliaisuutta. Vesiluonto on myös mainittu monessa kohdassa partio-ohjelmaa, kuten sudenpentujen Meloja-jäljessä ja seikkailijoiden Itämeri-taitomerkissä. Lisäksi veden ja sen eliöiden tutkiminen sopii osaksi monta muuta partio-ohjelman osaa. Rantatutkimusten tekeminen ei siis ole hassumpi lisä partiojohtajan ideapakkiin.

Vesistö saattaa löytyä niin läheltä koloa, että rantaretkelle voi mennä vaikka viikkokokouksessa. Itse vierailin viime viikolla oman lippukuntani Leopardit-lauman kokouksessa ja kävimme tutkimassa läheistä Haaganpuroa.


Mitä rannalla kannattaa tutkia?

Vedessä kiinnostavat sekä itse vesi että veden ja rannan eliöt. Toisaalta rannat ovat oivallisia paikkoja tarkkailla ihmisen vaikutusta luontoon. Rantatutkimuksiin voikin sisällyttää monenlaista:
  • rannan piirteiden havainnointia: millainen ranta ja vesistö tämä on?
  • mittauksia: mitataan lämpötilaa, pH-arvoa ja näkösyvyyttä
  • eliöiden havainnointia: etsitään haavilla pikkueläimiä, tarkkaillaan lintuja ja tunnistetaan kasveja
  • roskatutkimuksia
  • ihmisen vaikutuksen arviointia

 

Mitä välineitä tarvitaan ja mistä niitä saa?


Havaintoja voi tehdä ilmankin välineitä, mutta kieltämättä monista välineistä on iloa. Tässä on muutama esimerkki välineistä, joita vesistön tutkimiseen voi käyttää. Kaikkea ei tosiaan kuitenkaan tarvita, varsinkaan kerralla!

Haavi on kiva mutta aika kallis kapine, jos kysymys on yhden kerran ohjelmasta. Lisäksi yksi haavi ei oikein riitä isolle ryhmälle.  Haavin voikin tarvittaessa korvata keittiösiivilällä - tai siivilästä saa nikkaroitua haavin lisäämällä siihen pitkän varren.

Kirkas, läpinäkyvä muovi- tai lasipurkki sopii sekä veden laadun arviointiin että pikkueläinten pyydystämiseen. Itse suosin muovipurkkia pienemmän särkymisvaaran vuoksi.

Lämpömittari ei kaivanne selityksiä - sillä mitataan veden lämpötila.

pH-liuskat tai -paperi ovat tarpeen, jos halutaan mitata pH-arvoja: onko tämän vesistön vesi hapanta vai emäksistä? Ja näitähän saa ostettua apteekista.

Pesuvati tai pari on hyvä varata mahdollisten ötökkälöytöjen ihailemiseen. Laskethan ötökät lopuksi samaan paikkaan, josta ne löydettiin!

Vesikiikari on havaintovälineiden kuningas, tai ainakin lapset jaksavat roikkua sen kanssa laiturilla tai rantavedessä vaikka kuinka kauan. Vesikiikarin ideana on estää pinnan heijastukset, jotta tarkkailija näkee pohjaan asti. Itse olen useana kesänä lainannut vesikiikarin töistä mökille ja lapset ovat maanneet laiturilla katselemassa rapuja. Vesikiikarin voi tehdä myös itse.

Valkolevyn eli secchi-levyn avulla mitataan järven näkösyvyys. Näkösyvyys kertoo veden sameudesta tai kirkkaudesta. Rehevissä järvissä näkösyvyys on pienempi kuin karuissa järvissä. Näkösyvyyslevynkin voi tehdä itse vaikka ämpärin kannesta!

Ötökkä- ja kasvikirjoja on kiva olla saatavilla. Niitä saa onneksi hyvin kirjastosta!

Vesitutkimusvälineitä ei tällä hetkellä taida saada lainaan esimerkiksi täällä meidän kotikulmilla eli pääkaupunkiseudulla ihan helposti. Hämeenlinnan seudulla sen sijaan kelpaa tutkia vesistöjä: kirjastosta voi lainata haaveja, mikroskooppeja ynnä muuta välineistöä! Jos tuttavapiirissä - tai lippukunnassa - on vaikkapa biologian opettajia, välineitä voi kysellä kesäleirille lainaksi joltakin koululta.

Lopuksi vielä yksi tuiki tarpeellinen varuste: kumisaappaat. Nämä onneksi kuuluvatkin melkein joka retken varustelistaan!


Valmiita materiaaleja


Seikkailijaohjelman Luonnonsuojelija-taitomerkissä mainitaan ihan nimeltä WWF:n Naturewatch-ohjelma. WWF:n materiaalipankista löytyykin vesien tutkimiseen kymmenisen vuotta vanhat Naturewatch Järven rannalla ja Naturewatch Itämeren rannalla -materiaalit, jotka ovat edelleen aivan käyttökelpoisia.

Jos kuitenkin haluat kokeilla jotakin vähän uutta - ja värikkäämpää - WWF julkaisi viime syksynä eräänlaisen Naturewatch 2.0 -materiaalin juurikin vesistötutkimuksiin. Paperimonisteiden sijaan materiaalia käytetään mobiililaitteella. Nimikin vaihtui: Suuri rantaseikkailu sopii sudenpentu- ja seikkailijaikäisille ja Vesistömysteeri tarpojille. Materiaalin voi ladata maksutta, kunhan kirjautuu ensin sen käyttäjäksi.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti