perjantai 4. toukokuuta 2018

Keväinen retkiruokavinkki: nokkosletut


Näin toukokuussa nokkonen ja muut villiyrtit ovat parhaimmillaan. Niitä kannattaakin lisätä myös partioretken ruokalistalle. Nokkosletut ovat hauska ja helppo nuotioruokalaji, joka saattaa aiheuttaa hämmästystä lapsissa mutta maistuu varmasti sudenpennuillekin. Kas tässä ohje:

Nokkosletut (6-8 hengelle)

1 litra maitoa
5 munaa
6 dl vehnä- tai lettujauhoja
1 tl suolaa
loraus öljyä
hiukan mustapippuria
iso kulhollinen nuoria nokkosia
(vähän ruohosipulia tai muita villiyrttejä, jos on saatavilla ja haluat)
margariinia

Kerää nokkoset kulhoon saksilla hanskat kädessä puhtaasta paikasta - huussin tai navetan takaa ei pidä kerätä! Nokkoset on hyvä ryöpätä nopeasti kuumassa vedessä keräämisen jälkeen.

Tee lettutaikina valmiiksi ja anna turvota vähän aikaa. Silppua nokkoset pieneksi silpuksi ja lisää taikinaan. Paista letut nuotiopannulla nuotiolla. Tarjoa puolukka- tai muun hillon kanssa.


Nokkosletut onnistuvat pienimpienkin sudenpentujen kanssa, kunhan on tarpeeksi johtajia auttamassa. Paistaminen voi kuitenkin tuntua pienestä sen verran työläältä, että yksi lettu per pää riittää. Yksi lettu ei välttämättä kuitenkaan vielä täytä vatsaa, joten vähän muutakin ruokaa on hyvä varata lettujen rinnalle!

Nokkosen kerääminen kuuluu jokamiehenoikeuden piiriin. Jos nokkonen ei syystä tai toisesta maistu tai sitä ei kasva retkipaikalla, lettutaikinaan voi laittaa muitakin villiyrttejä, kuten vaikkapa vuohenputkea.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti