Tarinaa on käytetty partiossa kehystämään erilaisia tekemisiä aina. Leirillä tai retkellä onkin yleensä jokin tarinallinen teema. Yksittäisen aktiviteetinkin voi kehystää tarinalla. Jokaisessa tapahtumassa johtajat joutuvat kuitenkin erikseen miettimään, onko tarina itse keksitty vai tartutaanko johonkin valmiiseen tarinaan, ja miten uskollisesti tarinaa seurataan.
Mikä-mikä-leirillä emme pyrkineet käymään pitkän romaanin koko tarinaa läpi vaan se toimi nimenomaan kehyksenä. Suurleirikesä oli lippukunnalle haastava, kun yksi kesäleiri ei riittänyt, vaan Roihun näkökulmasta liian nuorille lapsille piti järjestää erikseen leiri. Vain viikonlopun mittainen leiri teemoittui mukavasti Mikä-Mikä-Maan eri asukkaiden mukaan. Satu nivoutui mukaan mukavasti mutta ei liian määräävästi. Sadun voimaa korostivat jo etukäteen samoajalapseni leirikirjeisiin tekemät teemaan liittyvät kuvitukset.
Kadonneet tytöt (tyttölippukunta - siksi paikalla ei ollut yhtään poikaa) jaettiin vartioihin, jotka nimettiin kadonneittein poikien nimillä: Kaksoset, Hoikkajalat, Pörröt, Piikit ja Tottelit. Kadonneitten tyttöjen nimiohjelma sisälsi tutustumista leirialueeseen maastiksen muodossa.
Merenneidot ovat tunnetusti innokkaita koristelemaan itseään, minkä vuoksi merenneito-ohjelmassa askarreltiin iloisen värikkäät avaimenperät. Intiaanien ohjelmaan haettiin ideoita seikkailijoiden Intiaani-taitomerkistä: tehtiin ruokaa nuotiolla sekä luonnonantimista että ilman astioita, tosin kahta eri ruokalajia - nokkoslettuja ja nuotioperunoita. Keijukaisohjelmassa puolestaan tutkittiin luontoa ja löydettiin kaikenlaista pientä ihmeteltävää, kuten aivan pieniä sammakoita! Keijukaiset myös keittelivät luonnon omaa yrttiteetä.
Sunnuntaiaamuna lapset olivat varovaisen levottomia: jospa edessä sittenkin olisi jokin koe? Leirinjohtajana en kuitenkaan ehtinyt edes julistaa koetta alkaneeksi, kun lipunnostossa huomattiin merirosvojen hyökäneen leiriin. Salossa liehui valmiiksi merirosvolippu! Tytöt saivat ratkoa erilaisia pulmia rasteilla ennen kuin merirosvot saatiin karkotettua ja rauha palautettua leiriin.
Kaiken kaikkiaan meillä oli oikein onnistunut leiri! Lyhyen viikonloppuleirin järjestäminen oli ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin SuSe-leirin jättäminen toteuttamatta resurssien puutteessa. Mikä-Mikä-Maa teemana antoi ohjelmalle kehyksen ja samalla tilaa monipuoliselle tekemiselle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti