Paperinorpan askartelu onnistuu helposti sudenpennuilta. Ohjeet löytyvät Saimaan kuutti ja lumiukko -opettajan oppaasta. |
Pari vuotta sitten yhden meidän lippukunnan sudarilauman akelat hoksasivat, että Lemmikki-jäljen askel Tutustun eläintensuojeluun hoituu helpoiten sillä, että Nekku tulee vierailemaan lauman kokouksessa. Kas, kun askeleen kuvauksessakin mainitaan, että kokoukseen voi pyytää vieraaksi vaikkapa WWF:n edustajan. 😄
No, WWF:n edustajana en puhunut niinkään eläintensuojelusta vaan enemmän luonnonsuojelusta. Lumihiutaleet-lauman sudenpennut olivat kovasti kiinnostuneita monenlaisista uhanalaisista eläimistä. Keskityimme kuitenkin etupäässä saimaannorppaan kahdestakin syystä: ensinnäkin, minä itse koin mielekkääksi esitellä kotimaista lajia, ja toiseksi, kaikkihan norpista tykkäävät!
Tässä on muillekin akeloille vinkiksi joitakin kivoja keskustelunaiheista ja tekemisiä norppaan liittyen. Lisää löytyy esimerkiksi WWF:n Saimaan kuutti ja lumiukko - opettajan oppaasta. Oppaasta löytyvä Markus Majaluoman kirjoittama satu kuutista ja lumiukosta sopii hyvin uhanalaisia eläimiä käsittelevän kokouksen iltatarinaksi.
Norpan pesä -leikki
Saimaannorppa synnyttää poikansensa helmikuun lopulla jään päällä olevaan lumipesään. Kokouksessa voi leikkiä norppaa talvipesässä muodostamalla pesän seinät ja katto omista kehoista. Yksi leikkijöistä saa olla norppaemo ja toinen kuutti. Loput leikkijät muodostavat tiiviin piirin norppien ympärille ja kumartuvat toisiaan kohti niin, että norppien ympärille muodostuu turvallinen pesä.Akela ryhtyy ketuksi ja tulee haistelemaan norpan pesää ulkopuolelta. Kettu haistelee ja tutkii pesää melko äänekkäästi ja vähän tunkeilevasti mutta ei pyri väkisin pesän sisälle. Pesä on tukeva eikä kettu pääse sen sisälle vahingoittamaan kuuttia! Lopuksi keskustellaan vielä siitä, miten tärkeä paksu lumipeite on pesivälle norpalle.
Kokemuksesta oppii: Alun perin kokeilin tätä leikkiä niin, että kettu yritti tosissaan päästä pesään sisälle. Siitähän vasta tappelu syntyi! Lumipesän seinät ryhtyivät suorastaan väkivaltaisiksi kettua kohtaan, ja kuutti puolestaan livahti pesästä ulos alta aikayksikön.
Kuutin sukellus -leikki
Tarvikkeet: vedenalaista tunnelmaa luovaa musiikkia, esim. Akvaario Camille Saint-Saënsin Eläinten karnevaalistaSaimaannorppa pystyy nukkumaan vedessä! Määritellään leikkialueen keskelle pesäalue, jonne kokoonnutaan aluksi. Musiikin alkaessa kuutit lähtevät sukeltamaan pesästä ja voivat tehdä itse keksimiään uimaliikkeitä. Vähän ajan päästä leikinjohtaja katkaisee musiikin, jolloin kuutteja alkaa nukuttaa ja he nyykähtävät lattialle nukkumaan. Kun musiikki jatkuu, kuutit heräävät ja jatkavat sukeltamista. Kunkin kuutin pitää aina unien välillä käydä pesäalueella haukkaamassa happea, minkä jälkeen sukeltamista voi jatkaa. Leikki loppuu, kun musiikki loppuu.
Tämä leikki saattaa johtajasta kuulostaa suorastaan tylsältä, mutta 6-7 -vuotiaat heittäytyvät siihen aivan tosissaan. Kun aikanaan kehittelimme tätä leikkiä Musut -lauman kanssa, osa tytöistä halusi sukellella kuutteina monta viikkokokousta peräjälkeen.
Lumitutkimuksia pihalla
Norppa on tosiaan lumesta riippuvainen laji. Norppakokous sopiikin hyvin pidettäväksi talviaikaan ja aiheeseen voi liittää lumen tutkimista ulkona.Esimerkiksi talviretkellä voidaan tutustua lumen eristävyyteen. Kovalla pakkasella pannaan kahteen suljettuun astiaan vettä. Viedään aamulla molemmat astiat ulos, toinen avoimelle paikalle, esimerkiksi ulkopöydälle, ja toinen paksun hangen alle. Käydään iltapäivällä tutkimassa, onko vesi jäätynyt molemmissa astioissa. Voidaan myös mitata lämpötila lumen pinnalla ja hangen alla lähellä maan pintaa.
Mitä minä voin tehdä?
Saimaannorpan suurin uhka on ilmastonmuutos. Hyvänä kakkosena tulevat kalaverkot, joihin hukkuu joka vuosi kuutteja. Verkoilla kalastamista onkin tärkeä välttää Saimaalla. Sudenpentu voi omassa arjessaan tehdä monenlaisia ympäristövastuullisia valintoja, kuten syödä lautasen tyhjäksi, sammuttaa turhat sähkölaitteet ja olla lotraamatta pitkään suihkussa. Lauman kanssa yhdessä voidaan vaikkapa tutkia kolon energiankulutusta ja ehkä tehdä jokin energiansäästöä edistävä aloite lippukunnalle.Saimaan alueella retkeilevän sudenpennun - ja isomman partiolaisen - on tärkeä muistaa norppaa etenkin pesimäaikaan kevättalvella. Rantakinoksiin ei sovi mennä häiritsemään pesintää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti