sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Yhdeksän hyvää syytä olla aikuisena partiossa

Kun ihmisellä on takana jo 35 vuotta partiouraa, kanssaihmiset välillä ihmettelevät. Miksi ihmeessä haluan edelleen harrastaa tätä samaa harrastusta? Kokosin tähän yhdeksän hyvää syytä, miksi. Nämä ovat toki henkilökohtaisia perusteita ja pätevät ensisijaisesti minuun itseeni - varmasti kuitenkin myös moneen muuhun!1. Kun on paljon saanut, haluaa myös antaa

Tämä on sellainen perussyy. Partio on antanut minulle itselleni vuosien varrella niin paljon ja monenlaista, että haluan antaa myös muille saman mahdollisuuden. Selvä homma ja reilu peli. Tämä ei kuitenkaan ole ollenkaan ainoa syy sillä...

2. Se on kivaa

Toinen perussyy. Persoonani ja partio ovat ilmeisesti hyvä match. Partiossa tehdään kivoja asioita kivoissa paikoissa kivojen ihmisten kanssa, joten siellä oleminenkin on kivaa.

3. Saa kavereita - aikuisenakin

Aikuisena ei saa kovin usein uusia kavereita, Ja jos saa, he ovat usein samoista ympyröistä, joissa itse pyörii: samanikäisiä, samalta alalta, samanikäisten lasten vanhempia. Partiossa keski-ikäinen äiti-ihminen voi saada hyvän ystävän vaikkapa parikymppisestä opiskelijasta tai filosofian tohtori merikapteenista. Se on hauskaa - ja avartavaa!

4. Näkee omia vanhoja kavereita

Neljä vuotta sain vetää ryhmää joka viikko oman hyvän, lapsuudesta asti läheisen ystäväni kanssa. Koko aikuisaikanamme emme ole nähneet niin usein. Tuo aika on nyt takana mutta oli se hienoa niin kauan kuin sitä kesti! Ja vaikka ei tekisikään noin tiivistä yhteistyötä kenenkään vanhan ystävän kanssa, erilaisissa partiotapahtumissa törmää ihaniin vanhoihin tuttuihin.

5. Se voi olla lapsen ja vanhemman yhteinen harrastus

Oman lapsen johtajana on siitä kiva olla, että pääsee osaksi lapsen sellaista elämänaluetta, joka on useimmilta muilta vanhemmilta suljettu. Onhan siinä oma vaivansa, kun etsitään molemmille äiti- ja lapsi-roolien lisäksi partioroolit, mutta vaivannäkö ja sovittelu kyllä kannattaa. Itse olen ollut sudenpennun ja seikkailijan ryhmänjohtaja sekä samoajan matkanjohtaja ulkomaanmatkalla ja molemmista on lämpimät muistot - uskoakseni myös lapsella.

6. Oppii tuntemaan lapsen kavereita ja näiden vanhempia

Tämä on myös oman lapsen johtajan perustelu. Vanhemman näkökulmasta on mukavaa, kun tuntee hyvin lapsen parhaat kaverit. Kuopuksen teinivuosien mahdollista kapinaa voi odotella levollisin mielin, kun tuntee kavereiden lisäksi heidän vanhempansa. Mikä se olikaan se sananlasku lapsen kasvatuksesta ja koko kylästä?

7. Oppii kaikenlaista

Partio on varsin sivistävää. Vaikka aikuisen rooli ei ole itse opetella, opittua tulee vaikkapa tähtikuvioita, loimulohen tekemistä, ensiaputaitojen kertausta ja ryhmädynamiikkaa. Eniten oppii ehkä kuitenkin itsestään, edelleen.

8. Tulee retkeiltyä 

Me ruuhkavuotiset aiomme retkelle siihen tai tuohon luontokohteeseen mutta aina ei tule kuitenkaan lähdettyä. Partioharrastus lisää takuuvarmasti retkipäivien määrää!

9. Saa foorumin villeille ideoille

Seitsemäs ja viimeinen perusteluni taitaa olla se perimmäinen syy. Partiossa voi päästää irti sen hullun luovuuden, jolle ei työelämässä tai muissa aikuiskuvioissa aina ole sijaa. Saa tehdä asioita, jotka ovat hassuja tai vähän omituisia ihan vain siksi, että, no, tätä nyt tekee mieli kokeilla. Onhan sentään kysymyksessä harrastus, joka on iloinen leikki ja suuri seikkailu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti