perjantai 26. elokuuta 2016

Aistiretki lähimetsään

Sudenpentujen Luonnossa liikkuja -jälkeen kuuluu aistiretken tekeminen. Me teimme aistiretken lähimetsään tavallisessa viikkokokouksessa. Ympäristökasvattajan ammattiosaamiseeni kuuluu monen muun asian lomassa aika liuta erilaisia aistileikkejä ja -harjoituksia. Nyt en rehellisesti sanottuna voi varmasti sanoa, mitä kaikkea teimme omalla retkellämme, mutta tässä muutama suosikkini noista harjoituksista:

Värien etsiminen

Tarvikkeet: erivärisiä langanpätkiä
Anna jokaiselle lapselle muutama eri värinen langanpätkä käteen ja pyydä etsimään luonnosta jotakin samanväristä kuin lanka. Mukana on hyvä olla sekä luonnonläheisiä että kirkkaita värejä. Värejä on helpointa löytää syksyllä, mutta keväällä ja kesälläkin löytyy kyllä monenlaista yllättävää, kun katsotaan ihan pieniäkin asioita. Talvellakin voidaan etsiä värisävyjä, mutta toki skaala on silloin enemmän valkoisen ja harmaan sävyissä.

Luupittelu

Tarvikkeet: luuppeja tai suurennuslaseja
Luuppi eli luppi eli suurennuslasi on kiva kapistus. Luonto näyttää aivan erilaiselta, kun sitä katsoo luupin läpi. Erityissuosikkini on katsella sammalia ja jäkäliä suurennettuina, mutta kyllä kaikki muukin on kiinnostavaa, omasta hansikkaasta kaverin poskeen. 

Itse olen lainannut luuppeja töistäni mukaan partioretkille, mutta lippukunnan johtajisto tässä taannoin jo totesi niiden olevan niin kivoja, että lippukunnalle päätettiin ostaa omat luupit. Yksi luuppi maksaa alle 10 euroa, ja käyttöikäähän niillä on vaikka kuinka kauan.

CD-levyn äänittäminen

Tarvikkeet: pyöreitä, CD-levyn kokoisia pahvikiekkoja, värikyniä
Tehtävänä on "äänittää" ympäriltä kuuluvia ääniä CD-levylle piirtämällä. Miltä linnunlaulu voisi näyttää, entä tuulen humina, rapina pusikossa tai ihmisen aiheuttamat äänet? Lopuksi esitellään CD-levyt kavereille.

Konsertti luonnossa

Valitse etukäteen retkipaikalta "konserttisali", jokin kaunis paikka, jossa koko ryhmä mahtuu mukavasti istumaan. Hoputa ryhmää kertomalla, että konsertti alkaa pian ja teillä on aitiopaikat varattuna. Ohjaa ryhmä istumaan ja kuunnelkaa ympäriltä kuuluvia ääniä hiljaa. Sopivan ajan päästä voitte antaa aplodit esiintyjille ja jatkaa matkaa.

Sokkotreffit puun kanssa

Tarvikkeet: sokkohuiveja (partiohuivit käyvät mainiosti)
Tämä leikki leikitään pareittain. Toinen parista sitoo huivin silmilleen ja toinen johdattaa hänet "sokkotreffeille" valitsemansa puun luokse. Uuteen puuystävään saa tutustua koskettelemalla - kannattaa tunnustella sekä puun kokoa että erikoisia yksityiskohtia, kuten oksia tai kuhmuja kaarnassa. Kun sokko arvelee tuntevansa jo uuden ystävänsä, pari johdattaa hänet takaisin lähtöpaikkaan. Huivin saa nyt riisua ja tehtävänä on löytää äskeinen puu. Oikea puu löytyy tietenkin parhaiten tunnustelemalla sopivan kokoisia vaihtoehtoja. Sen jälkeen vaihdetaan rooleja.

Tuoksupurkit

Tarvikkeet: pieniä purkkeja tai mukeja
Kerätään luonnosta erilaisia tuoksuja purkkeihin. Lehtiä kannattaa hieroa tai murskata hieman, jotta tuoksun saa paremmin esille. Haistellaan purkkeja ja mietitään kullekin tuoksulle sopiva nimi. Nimet voivat olla hajuvesimäisiä tai ihan mitä nyt sudenpennut keksivät.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti